04 Νοεμβρίου 2005

Εκτός ελέγχου...

Επεκτείνονται και εκτός Παρισιού οι ταραχές με πρωταγωνιστές μετανάστες και αστυνομία


ΑΠΕ
Το Παρίσι φλέγεται...
Παρίσι


Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου μόνο το προηγούμενο βράδυ πυρπολήθηκαν πάνω από 500 αυτοκίνητα στις ταραχές που μαίνονται εδώ και οκτώ ημέρες. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν μάλιστα και εκτός Παρισιού.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι απευθείας συγκρούσεις μεταξύ αφρικανικής καταγωγής μεταναστών και της αστυνομίας ήταν λιγότερο συχνές. Μειώθηκαν τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών, κατά τις οποίες οι διαδηλωτές έριξαν ακόμη και σφαίρες εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών.

Η συσσωρευμένη οργή των μεταναστών αυτή τη φορά εκτονώθηκε στα αυτοκίνητα: περισσότερα από 500 οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ανησυχία προκαλεί όμως η επέκταση των επεισοδίων και σε άλλες πόλεις, εκτός του Παρισιού: 33 οχήματα πυρπολήθηκαν χθες το βράδυ στη γαλλική επαρχία, επτά εξ αυτών στη Ντιζόν, εννέα στο Σεν-Μαριτίμ και οκτώ στο Μπους-ντι-Ρον.


.... συνέχεια στο 1ο σχόλιο

03 Νοεμβρίου 2005

Tο μίσος σκεπάζει το Παρίσι


Οι ταραχές στα γκέτο των μεταναστών ψαλιδίζουν τα προεδρικά όνειρα του Σαρκοζί ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Τη μορφή χιονοστιβάδας τείνουν να πάρουν οι ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού.

H κοινωνική αναταραχή φουντώνει και απειλεί να παρασύρει στο διάβα της και τον «σκληρό» υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, καταστρέφοντας τα προεδρικά του όνειρα.

«Πέθαναν για το τίποτα». Σιωπηλή διαμαρτυρία στο Κλισί-σου-Μπουά, ένα γκέτο μεταναστών, από αυτά στα οποία η παριζιάνικη μπουρζουαζία δεν πατά ποτέ το πόδι της

Έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που δύο έφηβοι αφρικανικής καταγωγής έχασαν τη ζωή τους στο Κλισί-σου-Μπουά, ένα προάστιο βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, ενόσω καταδιώκονταν, ή νόμιζαν ότι καταδιώκονται, από την αστυνομία: ο 15χρονος Μπανού και ο 17χρονος Ζιάντ κρύφτηκαν μέσα σε έναν μετασχηματιστή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία.

....συνέχεια στο 1ο σχόλιο

02 Νοεμβρίου 2005

Η τελική μετάλλαξη; Ριζοσπαστική, ανανεωτική Αριστερά, και η Δημαρχία της Αθήνας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Ελευθεροτυπία, 02/11/2005

Η ρητορική ανάλυση του πολιτικού λόγου έχει ανακαλύψει ότι η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται κάποιες λέξεις δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί ουσιαστικό μέρος του μηνύματος.
Αν εφαρμόσουμε την ερμηνευτική αυτή αρχή στο λόγο του Συνασπισμού, θα διαπιστώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο επιθετικός προσδιορισμός «ριζοσπαστικός» ακούγεται ολοένα και περισσότερο.
Πώς εξηγείται;Κατ’ αρχάς δεν μπορώ να φανταστώ κανένα που να έχει αντίρρηση· η Αριστερά είναι εξ ορισμού ριζοσπαστική. Μήπως λοιπόν πρόκειται για πλεονασμό, στον οποίο δεν πρέπει να αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία;
Νομίζω πως όχι, επειδή η ρητορική ανάλυση μας διδάσκει και κάτι άλλο: οι λέξεις ή, στην περίπτωση που εξετάζουμε, τα επίθετα, δεν λειτουργούν μόνο άμεσα, αναφερόμενα σε μια ιδιότητα, αλλά και έμμεσα, εφόσον η κάθε συγκεκριμένη επιλογή αποκλείει οποιαδήποτε άλλη.
Και για να μη σας κουράζω με γλωσσολογικές θεωρίες, θα το πω ωμά: ο Συνασπισμός εμφανίζεται σήμερα ως «ριζοσπαστική Αριστερά» γιατί δεν θέλει πια να είναι «ανανεωτική Αριστερά». Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι αυτό ακριβώς το νόημα έχει και η διένεξη για την υποψηφιότητα στη δημαρχία της Αθήνας.
Ητοι, το όνομα Παπαγιαννάκης δηλώνει το ανανεωτικό πρόσωπο που σήμερα μειοψηφεί, ενώ το όνομα Τσίπρας, τον πλειοψηφούντα ριζοσπαστισμό.

.....συνέχεια στο 1ο σχόλιο